Máslo je sice tradiční součást bramborové kaše, ale není nepostradatelné. Pokud chcete odlehčenou verzi nebo vám doma máslo zrovna došlo, existuje jednoduché řešení. Stačí sáhnout po surovinách, které možná už máte v kuchyni, a vytvoříte stejně lahodnou kaši, ne-li lepší!
Co budete potřebovat?
- 1 kg brambor
- 200 ml teplého mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g zakysané smetany
- Sůl podle chuti
- Muškátový oříšek (volitelné)
Jak na to?
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě do měkka.
- Sceďte a ještě horké rozmačkejte nebo prošlehejte.
- Přidejte teplé mléko, olivový olej a zakysanou smetanu.
- Dochucujte solí a případně muškátovým oříškem.
- Promíchejte do hladka a podávejte.
Proč tento trik funguje?
- Olivový olej dodá kaši jemnost a lehkou chuť.
- Zakysaná smetana zajistí krémovou konzistenci a příjemnou svěžest.
- Méně tuku než v klasické variantě, ale stejně lahodná chuť.
Pokud chcete kaši ještě jemnější, zkuste ji vyšlehat mixérem na nízké otáčky. Výsledkem bude dokonale nadýchaná textura.