Zpět na kategorii

Tento jablečný koláč je hit! Žádné složité vážení a přesto chutná božsky

Michaela Hanelová
2. 3. 2025, 18:05
Recepty

Pokud máte doma jablka a chuť na něco sladkého, ale nechce se vám vytahovat váhu a špinit půl kuchyně, tenhle koláč je přesně pro vás.

Voňavý jablečný koláč na talíři s posypanou skořicí
Foto: Freepik

Rychlý, jednoduchý a neuvěřitelně lahodný. Navíc se obejde bez složitých ingrediencí – stačí vám pár základních věcí, které už pravděpodobně máte doma.

Co budete potřebovat?

  • 3 větší jablka (ideálně sladší odrůdy)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • cukr moučka na posypání (volitelné)

Jak na to?

Troubu si předehřejte na 180 °C. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a dejte stranou. V míse smíchejte vejce s cukrem a vyšlehejte do pěny. Přidejte olej, mléko a postupně vsypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a skořicí. Nakonec přidejte nastrouhaná jablka a lehce promíchejte.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 35–40 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem nebo podávejte jen tak – koláč je vláčný sám o sobě.

Proč je tenhle koláč tak oblíbený?

Je to jeden z těch receptů, které zvládne každý. Žádné složité vážení, žádné speciální postupy – všechno smícháte v jedné míse a během chvilky je těsto připravené. Díky jablkům je krásně šťavnatý, voní po skořici a chutná skvěle i druhý den.

Pokud chcete ještě vylepšit chuť, přidejte do těsta hrst nasekaných ořechů nebo rozinek. A jestli máte rádi trošku křupavosti, zkuste před pečením posypat povrch hrstí mandlových lupínků.

Tak co, vyzkoušíte ho? Uvidíte, že si ho zamilujete stejně jako my!