Rychlý, jednoduchý a neuvěřitelně lahodný. Navíc se obejde bez složitých ingrediencí – stačí vám pár základních věcí, které už pravděpodobně máte doma.
Co budete potřebovat?
- 3 větší jablka (ideálně sladší odrůdy)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- cukr moučka na posypání (volitelné)

Jak na to?
Troubu si předehřejte na 180 °C. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a dejte stranou. V míse smíchejte vejce s cukrem a vyšlehejte do pěny. Přidejte olej, mléko a postupně vsypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a skořicí. Nakonec přidejte nastrouhaná jablka a lehce promíchejte.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 35–40 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem nebo podávejte jen tak – koláč je vláčný sám o sobě.
Proč je tenhle koláč tak oblíbený?
Je to jeden z těch receptů, které zvládne každý. Žádné složité vážení, žádné speciální postupy – všechno smícháte v jedné míse a během chvilky je těsto připravené. Díky jablkům je krásně šťavnatý, voní po skořici a chutná skvěle i druhý den.
Pokud chcete ještě vylepšit chuť, přidejte do těsta hrst nasekaných ořechů nebo rozinek. A jestli máte rádi trošku křupavosti, zkuste před pečením posypat povrch hrstí mandlových lupínků.
Tak co, vyzkoušíte ho? Uvidíte, že si ho zamilujete stejně jako my!