Chystáte se vařit maso? Možná ho jako spousta jiných lidí nejdřív opláchnete pod tekoucí vodou. Jenže pozor - tento běžný zvyk může být ve skutečnosti nebezpečný. Proč? Protože mytí masa pod kohoutkem nám vůbec nepomůže zbavit se bakterií. Naopak nám může ještě přidělat problémy.
Když myjeme maso pod tekoucí vodou, bakterie nezmizí. Naopak se rozstříknou všude kolem - na dřez, linku, nádobí i jídlo, které máme poblíž. Naštěstí existují jednoduché způsoby, jak s masem správně pracovat.
Jak tedy správně zpracovat maso?
Jakmile maso vybalíte, hned vyhoďte všechny obaly. Dávejte pozor, ať šťáva z masa nikam necáká. Maso pak pořádně osušte papírovou utěrkou. Nezapomeňte si po práci umýt ruce a pečlivě vyčistit prkénko i všechno náčiní.
Nejdůležitější je maso dobře tepelně upravit. Jen když ho pořádně uvaříme nebo upečeme, zbavíme se všech bakterií. V syrovém mase jsou totiž bakterie vždycky nejvíce aktivní. A jediná cesta, jak je spolehlivě zničit, je pořádné provaření nebo propečení. Oplachování pod vodou nám v tom vůbec nepomůže.