Chcete upéct dokonalou buchtu? Základem je kefír nebo podmáslí. Díky nim bude nadýchaná a vydrží dlouho vláčná. Nemusíte ani kupovat kypřící prášek - stačí jedlá soda, která s kefírem skvěle funguje. Do těsta přidávám citronovou kůru a trochu vanilky.
Zní to jako maličkost, ale právě tyhle dvě přísady promění obyčejnou buchtu v něco mimořádného. A mám pro vás ještě jeden tip - přidejte do těsta jemně nastrouhané jablko. Buchta pak bude ještě šťavnatější.
Nejlepší buchta k víkendové kávě
Na másle nešetřím, žádný olej! Když se buchta peče, voní celý byt tak krásně, že se všichni sbíhají do kuchyně. A když ji ještě teplou posypete moučkovým cukrem? To je pak teprve paráda!
Největší chyba je péct buchtu při vysoké teplotě. Stačí 180 stupňů a nechat ji v klidu propéct. Poznáte to jednoduše - píchněte do ní špejlí, a když je suchá, je hotovo.
A teď už ten slíbený recept:
Budete potřebovat:
- 3 vejce
- 250 g cukru krupice
- 250 g polohrubé mouky
- 250 ml kefíru nebo podmáslí
- 125 g rozpuštěného másla
- 1 lžičku jedlé sody
- kůru z 1 citronu
- vanilkový extrakt
- špetku soli
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny
2. Přidejte rozpuštěné máslo, kefír, citronovou kůru a vanilku
3. Smíchejte mouku se sodou a solí, přisypte k mokrým surovinám
4. Vymažte a vysypte formu, vlijte těsto
5. Pečte při 180 stupních asi 40 minut
6. Ještě teplé posypte moučkovým cukrem
Tahle buchta se u nás stala víkendovou klasikou. Je skvělá ke kávě, čaji i mléku. A co je na ní nejlepší? Že ji zvládne upéct úplně každý. Tak co, dáte se do pečení?