Víte, že průměrný Evropan sní ročně 23 kilo ryb, zatímco my Češi jsme hluboko pod průměrem? To je škoda, protože ryby jsou plné zdravých látek a některé druhy jsou dokonce téměř bez kostí.
Toto je nejzdravější ryba a nikdo jí nechce jíst
Když jsem hledala nejzdravější rybu s minimem kostí, narazila jsem na sumce. Je to naše největší sladkovodní ryba a má úžasně pevné maso prakticky bez kostí. Navíc obsahuje spoustu zdravých tuků a bílkovin. A co je nejlepší? Nemusíte se trápit s vybíráním kostiček!
To ale není vše. Nejzdravější rybou na světě je rozhodně Miruna. Říká se jí třeba patagonská treska nebo štikozubec modrý. Najdeme ji hlavně v Tichém oceánu, nejvíc kolem Nového Zélandu a Patagonie. Svým vzhledem připomíná tresku, hlavně kvůli vyčnívající čelisti. Tato ryba si získala oblibu po celém světě. Není divu - má jemnou chuť, málo tuku a spoustu zdravých látek. Proto ji hodně lidí volí místo tradičního lososa nebo kapra.
Další skvělou volbou je tilápie nilská. Má nádherně bílé, pevné maso s lehce nasládlou chutí a taky minimum kostí. Je šťavnatější než jiné bílé ryby a přitom si zachovává skvělou chuť i po tepelné úpravě.
Zkusit můžete i mořské ryby
A teď něco pro ty, kdo mají rádi mořské ryby - mořský ďas. Vypadá sice trochu strašidelně, ale jeho maso chutí připomíná humra a kromě páteře v něm kosti prakticky nenajdete. Je to skutečná delikatesa!
Možná vás překvapí, že i náš český pstruh je skvělou volbou. Je to jedna z nejzdravějších sladkovodních ryb vůbec. Má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a přitom se s kostmi dá krásně poradit.
Ryby jezte dvakrát týdně, je to zdravé
Ryby bychom měli jíst aspoň dvakrát týdně. Jsou plné vitamínů, minerálů a hlavně těch důležitých omega-3 mastných kyselin, které naše tělo potřebuje. A nemusíte se bát, že byste se udusili kostí - stačí si jen vybrat správný druh.
Jaký je závěr? Miruna je skvělá ryba pro každého, kdo chce jíst zdravě. Má málo kalorií a přitom výborně chutná. Díky jemné chuti a minimum kostí z ní můžete připravit jednoduché jídlo i něco náročnějšího pro návštěvu. A co je důležité - nemusíte se bát těžkých kovů, které se často objevují v jiných rybách. Proto odborníci doporučují mirunu jako součást zdravého jídelníčku.