Zpět na kategorii

Dort z pánve jen ze dvou surovin! Teď to dělá celý panelák

Michaela Hanelová
23. 2. 2025, 13:12
Recepty

Chcete si pochutnat na dezertu, který je nejen lahodný, ale i zdravější? Tento dort vás dostane svou vláčností a jemnou chutí. Místo mouky v něm hrají hlavní roli dvě suroviny.

Plátek mrkvového dortu s krémovou polevou na talíři
Foto: Freepik

Mrkev je skvělým přírodním sladidlem, které dodá těstu jemnou strukturu a zajistí, že dort zůstane krásně vláčný i bez velkého množství tuku. Ovesné vločky zase nahrazují klasickou mouku a přidávají důležité vlákniny, které zasytí a podpoří trávení.

Jednoduchý recept, který zvládne každý

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek ovesných vloček (můžete je lehce rozmixovat)
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku řeckého jogurtu nebo jablečného pyré
  • Špetku soli

Jak na to?

  1. Ovesné vločky lehce rozmixujte, aby měly jemnější strukturu.
  2. Smíchejte všechny suché ingredience – vločky, skořici, prášek do pečiva a sůl.
  3. V jiné misce prošlehejte vejce, přidejte med (nebo sirup), jogurt a nastrouhanou mrkev.
  4. Postupně zapracujte suché ingredience a promíchejte.
  5. Těsto nalijte do vymazané formy a pečte na 180 °C asi 30–35 minut.

Tip na dokonalý krém

Pokud chcete dort ještě vylepšit, připravte si lehkou tvarohovou polevu. Smíchejte tvaroh s trochou medu a citronové šťávy – skvěle doplní jemnou chuť mrkve a vloček.

Výsledek? Neskutečně vláčný dort, který si můžete vychutnat ke kávě i jako zdravější snídani. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že zdravé pečení může být stejně lahodné jako to klasické! 🍰