Mrkev je skvělým přírodním sladidlem, které dodá těstu jemnou strukturu a zajistí, že dort zůstane krásně vláčný i bez velkého množství tuku. Ovesné vločky zase nahrazují klasickou mouku a přidávají důležité vlákniny, které zasytí a podpoří trávení.
Jednoduchý recept, který zvládne každý
Co budete potřebovat?
- 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve
- 1 hrnek ovesných vloček (můžete je lehce rozmixovat)
- 3 vejce
- 1/2 hrnku medu nebo javorového sirupu
- 1 lžičku skořice
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1/2 hrnku řeckého jogurtu nebo jablečného pyré
- Špetku soli

Jak na to?
- Ovesné vločky lehce rozmixujte, aby měly jemnější strukturu.
- Smíchejte všechny suché ingredience – vločky, skořici, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné misce prošlehejte vejce, přidejte med (nebo sirup), jogurt a nastrouhanou mrkev.
- Postupně zapracujte suché ingredience a promíchejte.
- Těsto nalijte do vymazané formy a pečte na 180 °C asi 30–35 minut.
Tip na dokonalý krém
Pokud chcete dort ještě vylepšit, připravte si lehkou tvarohovou polevu. Smíchejte tvaroh s trochou medu a citronové šťávy – skvěle doplní jemnou chuť mrkve a vloček.
Výsledek? Neskutečně vláčný dort, který si můžete vychutnat ke kávě i jako zdravější snídani. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že zdravé pečení může být stejně lahodné jako to klasické! 🍰