Zpět na kategorii

Pánev už se nikdy nepřipálí. Udělejte tyto dva kroky a budou se dít zázraky

Michaela Hanelová
8. 1. 2025, 14:53
Rady a tipy

Vaření na nerezové pánvi může být pořádná otrava. Jídlo se lepí, trhá se a na talíři pak nevypadá vůbec hezky. Existuje jednoduchý trik, jak z běžné nerezové pánve udělat nepřilnavou.

Připálená litinová pánev a detail ručního čištění houbičkou
Foto: Redakce

Nerezové nádobí má mezi kuchaři skvělou pověst. Výborně vede teplo, což se pozitivně projeví na chuti jídla. Proto ho používají i profesionálové v restauracích.

Na nerezové pánvi můžete připravit prakticky cokoliv - od masa přes vajíčka až po palačinky. Má ale jednu velkou nevýhodu. Jídlo se na ni hodně lepí, špatně se sundává a při připalování vznikají zdraví škodlivé látky. Máte doma obyčejnou pánev, která se připaluje? Stačí, když uděláte tyto dva kroky a uvidíte zázraky. Existuje ale způsob, jak tento problém vyřešit. Ukážeme vám, jak na to.

Pánev už se nikdy nepřipálí. Zkuste to a uvidíte zázraky

Nerezové nádobí je pro vaření nenahraditelné. Proto nemá smysl se mu vyhýbat. Kromě speciálního triku proti připalování, který vám za chvíli ukážeme, je důležité o pánev správně pečovat. Když budete dodržovat několik pravidel, jídlo se vám nebude tolik lepit.

Základem je nechat tuk v pánvi pořádně rozpálit. Pak musíte být trpěliví a počkat, až se jídlo samo od pánve oddělí. Zbytečně s ním nehýbejte. A pozor na příliš vysoké teploty - spálíte nejen jídlo, ale poškodíte i pánev. Chcete vyzkoušet trik na nepřilnavou pánev? Hodí se hlavně na jemná jídla jako palačinky, vaječné omelety nebo křehké bramboráky. Můžete ho ale použít na cokoliv.

Udělejte dva kroky a uvidíte zázraky

Jde vlastně o to pánev před vařením vypálit. Zabere vám to jen pár minut a výsledek bude stejný jako u pánví s nepřilnavým povrchem. Trik můžete opakovat kdykoliv a pánvi neublíží. Nejdřív musíte mít pánev úplně čistou a suchou. Pak do ní nalijte 2-3 lžíce oleje. Nejlepší je řepkový nebo sezamový, protože vydrží vysoké teploty. Papírovým ubrouskem rozetřete olej po celém vnitřku pánve. Pak ji zahřívejte na středním plameni, dokud se z ní nezačne lehce kouřit.

Jakmile se z pánve začne kouřit, vypněte plotýnku a počkejte, až pánev vychladne. Zbylý olej vytřete papírovou utěrkou. Na pánvi se vytvořila ochranná vrstva a můžete začít vařit. Jídlo se vám už nebude připalovat. Vrstva vydrží až do umytí pánve, nemusíte ji tedy dělat před každým vařením znovu.