Nerezové nádobí má mezi kuchaři skvělou pověst. Výborně vede teplo, což se pozitivně projeví na chuti jídla. Proto ho používají i profesionálové v restauracích.
Na nerezové pánvi můžete připravit prakticky cokoliv - od masa přes vajíčka až po palačinky. Má ale jednu velkou nevýhodu. Jídlo se na ni hodně lepí, špatně se sundává a při připalování vznikají zdraví škodlivé látky. Máte doma obyčejnou pánev, která se připaluje? Stačí, když uděláte tyto dva kroky a uvidíte zázraky. Existuje ale způsob, jak tento problém vyřešit. Ukážeme vám, jak na to.
Pánev už se nikdy nepřipálí. Zkuste to a uvidíte zázraky
Nerezové nádobí je pro vaření nenahraditelné. Proto nemá smysl se mu vyhýbat. Kromě speciálního triku proti připalování, který vám za chvíli ukážeme, je důležité o pánev správně pečovat. Když budete dodržovat několik pravidel, jídlo se vám nebude tolik lepit.
Základem je nechat tuk v pánvi pořádně rozpálit. Pak musíte být trpěliví a počkat, až se jídlo samo od pánve oddělí. Zbytečně s ním nehýbejte. A pozor na příliš vysoké teploty - spálíte nejen jídlo, ale poškodíte i pánev. Chcete vyzkoušet trik na nepřilnavou pánev? Hodí se hlavně na jemná jídla jako palačinky, vaječné omelety nebo křehké bramboráky. Můžete ho ale použít na cokoliv.
Udělejte dva kroky a uvidíte zázraky
Jde vlastně o to pánev před vařením vypálit. Zabere vám to jen pár minut a výsledek bude stejný jako u pánví s nepřilnavým povrchem. Trik můžete opakovat kdykoliv a pánvi neublíží. Nejdřív musíte mít pánev úplně čistou a suchou. Pak do ní nalijte 2-3 lžíce oleje. Nejlepší je řepkový nebo sezamový, protože vydrží vysoké teploty. Papírovým ubrouskem rozetřete olej po celém vnitřku pánve. Pak ji zahřívejte na středním plameni, dokud se z ní nezačne lehce kouřit.
Jakmile se z pánve začne kouřit, vypněte plotýnku a počkejte, až pánev vychladne. Zbylý olej vytřete papírovou utěrkou. Na pánvi se vytvořila ochranná vrstva a můžete začít vařit. Jídlo se vám už nebude připalovat. Vrstva vydrží až do umytí pánve, nemusíte ji tedy dělat před každým vařením znovu.