Pokud se snažíte jíst zdravěji nebo se vám nechce stát u plotny a prskat olejem po celé kuchyni, mám pro vás trik, který vás dostane. Žádné kompromisy, žádné mdlé a vysušené maso – jen dokonale křupavé řízky, které chutnají jako z pánve.
Řízky nikdy nesmažím a jsou skvělé
Zapomeňte na obyčejné pečení na plechu – trik spočívá v speciální přípravě strouhanky a způsobu pečení. Tady je tajemství dokonalé krusty. Strouhanku opečte nasucho na pánvi ještě před obalováním! Ano, slyšíte správně. Stačí ji lehce opéct dozlatova a poté řízky klasicky obalit v trojobalu. Díky tomu bude mít krásnou barvu a chuť, i když se pečou v troubě.
Použijte mřížku místo plechu. Tím zajistíte, že vzduch bude cirkulovat i zespodu a řízky se propečou rovnoměrně, aniž by se dusily na plechu. Přidejte tajnou ingredienci – parmazán! Trocha nastrouhaného parmazánu do strouhanky udělá zázraky. Řízky získají lepší chuť a budou ještě křupavější.

Co budete potřebovat?
- 4 kuřecí nebo vepřové řízky
- 2 vejce
- 1 hrnek strouhanky
- ½ hrnku hladké mouky
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- sůl, pepř, sladká paprika
- pečicí mřížku
Postup:
Strouhanku nasucho opražte na pánvi dozlatova a smíchejte s parmazánem. Maso osolte, opepřete a obalte klasicky v mouce, vejci a strouhance. Každý řízek položte na mřížku umístěnou na plech (pod ni můžete dát pečicí papír na zachycení drobků). Pečte při 200 °C asi 20 minut, v polovině pečení obraťte.
Křupavé, krásně zlatavé a přitom bez kapky přepáleného oleje. Chuťově jsou stejně skvělé jako klasické smažené, ale mnohem lehčí a zdravější. Pokud chcete ještě lepší efekt, před pečením je můžete lehce postříkat olejem ve spreji.
Tak co, vyzkoušíte tuhle vychytávku? Až je ochutnáte, už nikdy se vám nebude chtít smažit!