Zpět na kategorii

Toto maso se běžně prodávalo v obchodech. Kdo ho snědl, může mít vážný problém

Michaela Hanelová
4. 4. 2025, 9:42
Lifestyle

Je to přesně ten druh zprávy, kterou nikdo nechce slyšet. Přijdete domů z nákupu, dáte maso do lednice, možná i do mrazáku, s tím, že z něj o víkendu uděláte oběd.

Balíček masa s prošlou lhůtou v nákupním košíku
Foto: Freepik

A pak, o pár dní později, zjistíte, že tenhle konkrétní balíček mohl být časovanou bombou. Státní zemědělská a potravinářská inspekce oznámila, že oblíbený obchodní řetězec Lidl měl na pultech maso, které obsahovalo nebezpečnou bakterii. A nejde o žádné banální selhání – šlo o kuřecí mleté maso, které může způsobit salmonelózu. Šarže s označením L:152504568, datum použitelnosti 21. února 2025, plastový obal, 500 gramů.

Tak přesně tohle maso se podle inspekce objevilo v prodejnách a obsahovalo bakterii Salmonella enteritidis. A to je ten typ nálezu, při kterém tuhne krev v žilách. Protože salmonela není žádná banalita. Zvlášť ne pro děti, seniory, těhotné ženy nebo kohokoli s oslabenou imunitou. Horečky, bolesti břicha, průjmy. Dny, které nechcete zažít. A přitom stačí jen pár minut nepozornosti – nedostatečné tepelné zpracování, kontaminace kuchyňské plochy. A problém je na světě.

V obchodech se prodávalo zkažené maso

Lidl se k celé věci postavil čelem. Maso je podle jejich vyjádření už stažené z prodeje, spolupracují s výrobcem, testují šarže, komunikují s laboratořemi. A to je samozřejmě správně. Jenže ani to nezmění fakt, že to maso si domů koupili reální lidé. Uložili ho do mrazáku. Nebo už ho třeba snědli. A vůbec netuší, že šlo o něco, co mělo být co nejdřív zlikvidováno. Lidl vyzývá všechny zákazníky, kteří by danou šarži mohli doma ještě mít, aby maso rozhodně nekonzumovali a vrátili ho do jakékoli prodejny.

Peníze dostanou zpět i bez účtenky. Ale otázka visí ve vzduchu: kolik lidí si zapsalo šarži masa, které si koupili před měsícem? Kolik domácností dnes sedí s pocitem nejistoty a přemýšlí, jestli právě to jejich maso nebylo to nebezpečné? Tahle událost znovu připomněla, jak křehká je důvěra v to, co jíme. Věříme značkám, věříme regálům, věříme tomu, že když je něco v obchodě, je to bezpečné. A většinu času to tak skutečně je. Ale i jeden jediný přešlap stačí, aby se spustila lavina strachu a otázek.

A právě proto je důležité o takových věcech mluvit. Nahlas. Protože jen tak se předejde větším problémům. Znovu si proto zkontrolujte, co máte v mrazáku. Podívejte se na obaly. A když najdete to, co tam být nemá, vraťte to. Není to o panice. Je to o opatrnosti. A o tom, že zdraví máme jen jedno. A že když už se někdo spletl, měli bychom to vědět včas.