Zpět na kategorii

V neděli vaříme rajskou. A dávám do ni tohle, bude nejlepší!

Michaela Hanelová
11. 1. 2025, 9:22
Rady a tipy

Nedělní oběd bez pořádné omáčky? To u nás nepřipadá v úvahu! Recept mám od babičky a je tak dobrý, že si všichni chodí přidávat. Jinak už tuto omáčku nikdy vařit nebudete, to mi věřte!

Náš oblíbený nedělní recept.
Foto: Unsplash

Babička vždycky říkala, že tajemství je v tom, jak dlouho se omáčka vaří a hlavně - v tom kousku skořice! Když jsem byla malá, sedávala jsem v kuchyni a pozorovala, jak babička vaří.

Do rajské dávám tohle, ať je nejlepší

Babička měla vždy nějaké vychytávky, a to, co my bychom neudělali, ona dělala s naprostou jistotou. Nejvíc mě fascinovalo, jak do rajské přidává ten malý kousek skořice. To aby omáčka nebyla kyselá. A měla pravdu! Díky skořici je omáčka jemně nasládlá a přitom si zachová tu správnou rajčatovou chuť.

Druhé tajemství je v tom, že babička nikdy nešetřila na másle. Žádná jíška z oleje. Pořádná rajská potřebuje poctivou máslovou jíšku. A víte co? Když to zkusíte, poznáte ten rozdíl.

Recept na nejlepší nedělní rajskou

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • kousíček skořice
  • 2 kostky cukru
  • sůl
  • pepř
  • 250 ml smetany na vaření

Postup:

1. Na másle osmažte najemno nakrájenou cibulku
2. Přidejte nastrouhanou mrkev a celer, krátce orestujte
3. Zasypte moukou a udělejte světlou jíšku
4. Zalijte vodou a přidejte rajčata, skořici a cukr
5. Vařte na mírném ohni aspoň hodinu
6. Rozmixujte, přidejte smetanu a dochuťte
7. Ještě 10 minut provařte

K rajské se u nás podávají hlavně hovězí knedlíčky, ale skvělá je i s těstovinami nebo rýží. A nezapomeňte na čerstvou bazalku navrch! Tak co, dáte si taky v neděli rajskou? Napište mi do komentářů, jak vám chutnala!

A jestli máte nějaký svůj tajný trik na rajskou, určitě se o něj podělte. Babička vždycky říkala, že rajská je nejlepší druhý den. A měla pravdu i v tomhle!

Zdroje: autorský text