Babička vždycky říkala, že tajemství je v tom, jak dlouho se omáčka vaří a hlavně - v tom kousku skořice! Když jsem byla malá, sedávala jsem v kuchyni a pozorovala, jak babička vaří.
Do rajské dávám tohle, ať je nejlepší
Babička měla vždy nějaké vychytávky, a to, co my bychom neudělali, ona dělala s naprostou jistotou. Nejvíc mě fascinovalo, jak do rajské přidává ten malý kousek skořice. To aby omáčka nebyla kyselá. A měla pravdu! Díky skořici je omáčka jemně nasládlá a přitom si zachová tu správnou rajčatovou chuť.
Druhé tajemství je v tom, že babička nikdy nešetřila na másle. Žádná jíška z oleje. Pořádná rajská potřebuje poctivou máslovou jíšku. A víte co? Když to zkusíte, poznáte ten rozdíl.
Recept na nejlepší nedělní rajskou
Budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 plechovky loupaných rajčat
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- kousek celeru
- kousíček skořice
- 2 kostky cukru
- sůl
- pepř
- 250 ml smetany na vaření
Postup:
1. Na másle osmažte najemno nakrájenou cibulku
2. Přidejte nastrouhanou mrkev a celer, krátce orestujte
3. Zasypte moukou a udělejte světlou jíšku
4. Zalijte vodou a přidejte rajčata, skořici a cukr
5. Vařte na mírném ohni aspoň hodinu
6. Rozmixujte, přidejte smetanu a dochuťte
7. Ještě 10 minut provařte
K rajské se u nás podávají hlavně hovězí knedlíčky, ale skvělá je i s těstovinami nebo rýží. A nezapomeňte na čerstvou bazalku navrch! Tak co, dáte si taky v neděli rajskou? Napište mi do komentářů, jak vám chutnala!
A jestli máte nějaký svůj tajný trik na rajskou, určitě se o něj podělte. Babička vždycky říkala, že rajská je nejlepší druhý den. A měla pravdu i v tomhle!