Zpět na kategorii

Toto vhodím do vývaru a je krásně čistý. Dělejte to také

Michaela Hanelová
18. 2. 2025, 18:25
Lifestyle

Každý, kdo někdy vařil domácí vývar, ví, jak snadno se může zakalit. Místo krásně čiré tekutiny zůstane v hrnci neprůhledná polévka, která kazí výsledný dojem. Jak to ihned napravit?

Hrnec s vývarem s viditelným zakalením
Foto: Freepik

Naštěstí existuje jednoduchý trik s ledem, který kuchaři používají už léta. Díky němu bude váš vývar průzračný a dokonale čistý. Jak na to?

Zakalený vývar nejčastěji vzniká kvůli špatné teplotě při vaření nebo nesprávnému odstranění pěny. Pokud se vám to stane, nemusíte zoufat – stačí ledové kostky a pár minut času.

Toto vhodím do vývaru a je krásně čistý

  1. Přidejte několik kostek ledu do horkého vývaru. Náhlá změna teploty způsobí, že se nečistoty srazí a klesnou ke dnu.
  2. Počkejte několik minut. Led pomůže stáhnout tuk a zakalené částice, které se budou shlukovat.
  3. Opatrně vývar přeceďte. Použijte jemné sítko nebo plátýnko, aby se nečistoty zachytily a vy jste získali dokonale čirý vývar.

Další triky pro dokonale čirý vývar

  • Správná teplota vaření – vývar by se měl jen mírně probublávat, nikdy prudce vřít.
  • Pravidelné sbírání pěny – odstraňujte ji hned v začátku vaření, aby se nečistoty neusazovaly.
  • Použití vaječného bílku – vyšlehaný bílek přidaný do vývaru pomůže zachytit nečistoty, které se pak snadno odstraní.

Vyzkoušejte a uvidíte rozdíl!

Díky tomuto jednoduchému triku bude váš vývar průzračný jako od šéfkuchaře. Stačí pár kostek ledu a problém je vyřešen! Už žádné zakalené polévky – jen dokonale čistý vývar plný chuti.